VISTA Leest!

Wie mij op Instagram volgt heeft deze woordgroep waarschijnlijk al eens zien langskomen.

Sinds dit schooljaar lezen wij elke week een uurtje met onze eerstejaars studenten. Wij delen dit op in 2x 30 minuten. Dit doen we aan het begin van de les.

Waarom?

Dit doen wij om verschillende redenen, met als belangrijkste het terughalen van leesplezier. Want wellicht hebben de studenten het lezen vroeger leuk gevonden, maar vervolgens krijgen ze op de middelbare school een lijst met boeken die gelezen moeten worden. En vervolgens boekverslagen typen waar je scheel van gaat kijken.

Daarnaast is dit project in het leven geroepen door Esther Hendriks on de laaggeletterdheid terug te dringen. Het niveau van de beheersing van de Nederlandse taal is de afgelopen jaren ernstig afgenomen. Kennis van woorden en grammatica kan wel een extra handje hulp gebruiken.

Een fijne bijkomstigheid is dat je na een half uur lezen in een concentratie zit, waardoor het makkelijker is om je hoofd bij de les te houden.

Waarom ik ervoor heb gekozen om mee te willen doen met mijn studenten is omdat ik ze graag hun wereld wil laten verbreden op het gebied woordenschat, maar ook van fantasie. Door middel van het lezen van boeken kunnen zij een eigen beeld vormen van hoe een wereld of een personage eruit ziet. En niets is mooier dan even ontsnappen naar je eigen ‘realiteit’.

Keuzes van studenten

Tijdens VISTA Lees! mogen de studenten zelf bepalen wat ze willen lezen, als het maar Nederlands is. Ze gaan onder begeleiding naar de boekenkasten. In de boekenkasten staat er van elk genre een assortiment aan boeken. Mocht een student niet weten wat voor boek ze zouden moeten kiezen, geniet ik ervan om op basis van mijn kennis van auteurs en wensen van studenten een aanbeveling te doen.
Per bezoek kiezen de studenten +/- 3 boeken uit. Dit omdat het kan dat een boek niet bevalt, maar ook omdat een boek zo goed kan bevallen dat het binnen no-time uit is.

Het project is afhankelijk van boekendonaties. Dus heb jij Nederlandse boeken die jij wilt doneren? Neem dan contact op met Esther Hendriks.

Gepubliceerd door Samsboeken

28, boekenliefhebber en mama van de liefst Kokoni/Chowchow-mix Kate. instagram.com/samsboeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: